aquest vídeo.
">Es va aprovar el Compte General de l'Ajuntament de l'any 2021, la modificació del reglament intern de la Residència i Centre de Dia de Sallent, posar un nom a l'aparcament de la Plaça Santa Maria, entre altres. Pots veure el Ple en aquest vídeo.
Les entitats Associació Cogulló (Ateneu Republicà) i la Federació Local del sindicat CGT Sallent van proposar a l’Ajuntament recuperar el nom de Francesc Layret a la plaça on està situat l'aparcament de vehicles de la Plaça Santa Maria, que actualment no té nom. Des de l’àrea de Memòria Històrica, juntament amb l’Arxiu Municipal i tècniques del consistori, van recollir aquesta petició i van iniciar una recerca per explicar qui va ser Francesc Layret.
Es tracta d’un advocat i polític català, ferm defensor del moviment obrer i la classe treballadora, que va viure entre el 1880 i 1920. Malauradament, va ser assassinat en mans de l’organització carlista Sindicats Lliures. El 1931, durant les Enramades de Sallent, es va inaugurar una plaça amb el seu nom, però es va fer desaparèixer durant la Guerra Civil. És per això que la proposta d’anomenar una plaça amb el seu nom respon a la necessitat de mantenir viu el record d’aquest polític i, alhora, contribuir a la recuperació de la memòria històrica.
Els partits de l’oposició, Fem Poble i Junts per Sallent, van mostrar el seu desacord en la manera com s’havia presentat aquesta moció pel fet que no es va fer mitjançant un procés participatiu o una comissió. En paraules del regidor Guillem Cabra, “com anomenem els carrers del nostre poble és una decisió transcendent (...) i no es pot portar a la valenta en un Ple sense abans disposar d’un reglament que ho reguli i haver deixat que el poble opini”.
Fem Poble va defensar la necessitat de reivindicar aquesta figura històrica “bastant oblidada al nostre país”. Per part de Junts per Sallent, la regidora Mercè Maseda va assenyalar que “ens sap greu que el primer nom que es proposa sigui el d’home, si bé hi ha dones sindicalistes de gran rellevància històrica”.
D’una banda, es va aprovar la formalització d’un conveni entre l’Ajuntament i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya que permetrà ampliar les places de la nova residència. La regidora de la Residència, Neus Solà, va explicar que hi ha “continuarem treballant per ampliar les places”, ja que amb la nova residència l’ampliació d’aquesta capacitat serà més factible.
D’altra banda, es va aprovar un reglament intern conjunt per la residència i pel centre de dia, ja que fins ara en tenien un cadascun. Amb el nou reglament es canvien els horaris, mentre que es segueix treballant amb el model d'ACP (Atenció Centrada en la Persona) que flexibilitza els horaris segons demanda i necessitat de cada persona.
Al final d’aquest punt, Fem Poble va preguntar si estava contemplat que les persones residents puguin portar la seva mascota, i Junts per Sallent va demanar flexibilitzar els horaris dels àpats. La regidora Neus Solà va respondre que, en casos excepcionals, es permet portar animals de companyia i que els horaris són cada vegada més flexibles.
Pel que fa a qüestions de tresoreria, la regidora Carme Escámez va presentar el Compte General de l’Ajuntament del 2021 i va destacar que el total d’ingressos tributaris i les transferències ha augmentat 1 milió respecte l’any passat. Junts per Sallent va recordar que l’estalvi net del consistori és d’1,5 milions i va considerar que “és un percentatge molt alt” i que caldria “destinar aquests diners a ajudes i inversions”. Van proposar la rebaixa dels impostos provinents de l’IBI i de les plusvàlues.
Finalment, els grups de l’oposició van felicitar l’equip de govern per aconseguir tenir un període mitjà de pagament als proveïdors inferior a 30 dies.
En el marc de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya i les manifestacions que se’n van derivar, els tres grups polítics van proposar i aprovar l’adhesió al Manifest per l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació, el qual reivindica l’amnistia i l’autodeterminació de la societat catalana “després de cinc anys de l’inici d’un canvi de cicle marcat per una llarga repressió que encara no ha acabat”.
El regidor de Fem Poble, Guillem Cabra, va celebrar que “després de tant temps comencem a veure la llum al final del túnel” i va mencionar el retorn de l’exili de la sallentina Anna Gabriel. Per part de Junts per Sallent, el regidor David Saldoni va considerar que la situació política actual és de “desorientació” i que cal “trobar espais unitaris on es pugui parlar amb un objectiu comú”.
El regidor de Salut Pública, Diego Miranda, admet que hi ha colònies de coloms en edificis abandonats, però s’hi suma la problemàtica de gent que alimenta aquests animals. El regidor va explicar que l’empresa n’està al cas i que ja s’ha dut a terme una intervenció a la Plaça Catalunya, mentre que les properes actuacions seran en aquells indrets on es detectin les colònies, com per exemple la Plaça de la Verdura. A més, el consistori compta amb un agent cívic que s’encarrega d’alertar a les persones de la prohibició d’alimentar els coloms.