El Ple de setembre evita l'enderroc d'un edifici i aprova ajuts per a l'arranjament d'habitatges

Última revisió 15-09-2023 09:42
15/09/2023

Un dels temes que va generar més debat va ser la proposta de contractació externa dels serveis de neteja d’edificis municipals, mentre que els temes socials i de mobilitat van generar més entesa.

S’aproven les bases que regulen les condicions per accedir al programa d’arranjament d’habitatges

Es tracta d’un programa promogut per la Diputació de Barcelona i que s’adreça a persones de més de 65 anys o bé menors d’aquesta edat amb discapacitat o dependència. El consistori va sol·licitar aquest recurs material i la Diputació li ha atorgat un total de 4 ajuts, que van ser aprovat per Ple per unanimitat.

La regidora d’Acció Social, Sílvia Tardà, va explicar que un dels objectius és “millorar la qualitat de vida de les persones grans a la seva llar” i, malgrat que el nombre d’ajuts sigui “limitat”, és un recurs que suma.

La selecció anirà a càrrec de Serveis Socials del consistori segons el grau de dependència i la situació familiar de la persona sol·licitant. La Diputació és qui s’encarrega de fer les obres. El termini de presentació de sol·licituds és del 18 de setembre al 18 d’octubre.

S'evita l'enderroc parcial d'un edifici de Sallent

L’Ajuntament de Sallent evita l’execució d’una sentència que obligava a enderrocar un bloc de pisos de Sallent. Gràcies a un procés de medicació entre la part demandant, el consistori i el veïnat del bloc afectat s’ha aconseguit un acord que es tradueix en una indemnització de 500.000 euros a la part que va denunciar i a les famílies afectades, acord que es va aprovar en el Ple.

La sentència en qüestió té un recorregut de més de 18 anys, des del 2005, en la qual un veí de Sallent va denunciar el consistori per haver atorgat una llicència d’obres a una construcció que no complia la volumetria exigida.

Durant el Ple, l’alcalde Oriol Ribalta va exposar el recorregut històric d’aquesta sentència que, el 2011, va fallar a favor de l’ajuntament, però a causa d’una apel·lació posterior on va intervenir el TSJC, va acabar afavorint la part actora. Malgrat les explicacions i al·legacions del consistori, la sentència ordenava l’enderroc parcial de l’edifici per tal de fer reformes estructurals a l’interior.

Aquesta acció, segons l’alcalde, “suposava uns costos econòmics i humans enormes” perquè calia reubicar temporalment el veïnat i fer una gran inversió per a les reformes. En paraules de Ribalta, “no ens ho hauríem pogut permetre com a ajuntament, hauria condicionat les polítiques municipals, com a mínim, una dècada”.

La negociació, doncs, ha permès un acord d’indemnització que substitueix l’enderroc i que “és l’opció menys dolenta per a tothom, ja que hem cregut que era la solució més favorable per a les famílies afectades”, segons Ribalta.

Tot i abstenir-se per no haver participat en les negociacions, des de Junts per Sallent, la regidora Anna M. Fernandez ha afirmat que “és la situació menys dolorosa tant per a veïns com a ajuntament” i ha afegit que “estem satisfets que es pugui solucionar”. Des de Fem Poble hi han votat a favor perquè creuen que “és la millor de les pitjors opcions possibles”, en paraules del regidor Guillem Cabra. Ha assegurat que “celebrem que s’acabi el patiment dels veïns que hi vivien i el patiment econòmic que hauria suposat per aquest ajuntament”.

Es posposa la contractació del servei de neteja d’edificis municipals

En el Ple de setembre estava previst portar a proposta l’aprovació de contractació d’un servei de neteja per edificis i dependències municipals. No obstant això, l’equip de govern d’ERC Sallent va voler deixar el punt sobre la taula perquè “en els plecs de clàusules s’ha detectat un error tipogràfic”, en paraules de la regidora de Serveis Interns, Neus Solà. Concretament, es menciona un conveni que no és l’actual. És per això que ERC va preferir “revisar-ho tot i portar-ho al proper Ple per evitar qualsevol error”, segons Solà. 

L’oposició va votar-hi a favor, però per motius diferents. En el cas de Junts per Sallent, creuen que és una oportunitat perquè s’expliqui en detall el conveni, “és un plec molt complex per poder-lo valorar i veure les decisions que s’han pres”, segons la regidora Fernandez.

Fem Poble, en la intervenció de Guillem Cabra, va exposar que al plec de clàusules no s’esmenta la possibilitat de municipalitzar el servei, i considerava que era una oportunitat per parlar de feminisma en tant que la majoria són “treballadores dones racialitzades amb salaris precaris”, i que una contractació municipal permetria intervenir en aquest assumpte. L’alcalde va intervenir en la rèplica per dir que “si tenim més serveis interns, vol dir que els ciutadans hauran de pagar més impostos (...), ja haurem d’incrementar el personal de la residència per als propers anys”.

Es renova el conveni per regular les places de la residència

S’ha renovat el conveni entre l'Ajuntament de Sallent i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per regular les places de la Residència Sant Bernat i Centre de dia. D'aquesta manera, per al 2024 es consoliden les 19 places de la residència i 4 al centre de dia que estan vinculades al Departament.

El consistori s’adhereix a l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport urbà AMTU

Es tracta d’una associació d'àmbit nacional català que treballa per la millora de la mobilitat del transport públic Catalunya. Actualment compta amb 118 municipis i 7 consells comarcals, i ara s’hi adhereix Sallent amb l’objectiu de “millorar els polígons i sobretot la mobilitat entre poblacions veïnes”, segons el regidor de Mobilitat, Miquel Estruch.

Junts per Sallent va voler saber en què es traduiria formar part d’aquesta associació, qüestió a la qual el regidor Estruch va respondre dient que “obtindrem un pla de mobilitat i viabilitat per tal de negociar amb l’associació i veure en què ens poden ajudar”. Va remarcar la necessitat de pertànyer a associacions “per fer més força en temes de mobilitat”.

Fem Poble va puntualitzar que malgrat que “compartim objectius d’urbanisme, transport i mobilitat (...), anem lents amb aquest tema, esperem que sigui perquè anem lluny”.

Evitar l’ocupació d’habitatges, prioritat de la Policia Local

En el torn de precs i preguntes, la regidora de Junts per Sallent, Anna M. Fernandez, va exposar que hi ha “preocupació” per part de veïns i veïns de Sallent pel tema d’ocupació d’edificis.

L’alcalde Oriol Ribalta va explicar que una de les primeres mesures que es va prendre va ser la incorporació de nous agents de la Policia Local i que, en un futur, “volem que hi hagi una patrulla pel carrer per generar sensació de seguretat”. Ribalta va afegir que les competències que té l’ajuntament per actuar en casos d’ocupació d’habitatges són “limitades” i “segons quines actuacions no les podem fer”.

Va puntualitzar que el consistori pot actuar prèviament, en l’intent d’ocupació, i que “totes les ocupacions que se’ns ha informat, la Policia Local hi ha actuat i s’ha evitat (...), és la seva prioritat número u”. El regidor d’Urbanisme es va sumar a la intervenció per donar el seu punt de vista pel que fa a la millora del parc d’habitatge: “podem fomentar que els edificis estiguin més ben cuidats i reformats” i, en aquest sentit, “estem treballant amb les subvencions Next Generation”.