La Junta de Govern Local ha aprovat inicialment el Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Sallent. Aquest treball cataloga 252 béns de diferents àmbits del municipi i esdevé una eina per establir mesures de conservació, recuperació i millora del patrimoni local.
Alguns exemples de béns catalogats en el document són la casa Torres Amat, la fàbrica de Cal Berenguer, l’església de Sant Ramon, la Fàbrica Vella, el Castell de Sallent i de Cornet, l’església parroquial de Santa Maria, les esglésies de Sant Pere de Serraïma, Santa Maria de Cornet i Sant Miquel de Serrasanç, arbres singulars, tines, pous, murs de pedra, entre molts altres.
En referència als elements catalogats inclosos en aquest Pla Especial Urbanístic, quan comportin una modificació del règim urbanístic, queda suspès l’atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, d’edificació, reforma, rehabilitació o enderroc de construccions, d’instal·lació o ampliació d’activitats o usos concrets i d’altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial, fins a l’aprovació de l’esmentat Pla i com a màxim pel termini de dos anys.
>Com puc saber si la meva finca està catalogada en el Pla Especial Urbanístic? (Clica aquí)
Termini per a la presentació d'al·legacions i/o suggeriments
Des d’aquest dimecres, 6 de març, i fins al dilluns, 8 d’abril, el Pla Especial Urbanístic quedarà exposat públicament perquè qualsevol persona que ho desitgi pugui examinar-lo i presentar al·legacions o observacions si així ho considera oportú.
Passat aquest termini, es resoldran les al·legacions presentades i un cop rebuts tots els informes sectorials pertinents, es proposarà l’aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic al Ple Municipal.
Objectius del Pla Especial Urbanístic
El Pla Especial Urbanístic s’ha desenvolupat al llarg de més d’un any i ha estat promogut per l’Ajuntament de Sallent i coordinat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Els principals objectius del Pla són:
• Inventariar exhaustivament els béns immobles, els jaciments arqueològics i altres elements singulars de valor patrimonial, així com els valors naturals i paisatgístics del municipi.
• Aprofundir en el coneixement de la història de cadascun d’aquests elements, així com dels trets urbanístics i arquitectònics que els defineixen i caracteritzen, definir els motius de la seva catalogació i fixar la categoria i el nivell de protecció.
• Establir mesures urbanístiques de protecció que serveixin d’instrument normatiu capaç de permetre la preservació i la posada en valor de tots aquests elements i valors.
• Permetre la difusió i el coneixement per part de la ciutadania dels valors patrimonials i paisatgístics i de la història que aquests transmeten.