DESCARREGA'T EL PROGRAMA

El proper diumenge 25 d’abril a les 11.00 hores a l’Espai Cultural Fàbrica Vella tindrà lloc el primer homenatge al músic Jordi Fàbregas.

">

Sallent ret el primer homenatge a Jordi Fàbregas

Última revisió 24-04-2021 20:55
19/04/2021

DESCARREGA'T EL PROGRAMA

El proper diumenge 25 d’abril a les 11.00 hores a l’Espai Cultural Fàbrica Vella tindrà lloc el primer homenatge al músic Jordi Fàbregas.

Segueix en directe l'acte d'homenatge a través del canal de Youtube de l'Ajuntament:

11.00 h PRIMERA PART. Acte institucional

11.45 h SEGONA PART. Mostra de cultura popular

 

El passat 20 de gener va morir el sallentí Jordi Fàbregas amb 69 anys i una vida plena encara d’objectius i projectes per tirar endavant. La seva trajectòria musical i personal, el van posicionar d’una manera important com a veu i ànima del folk català i va ser un referent en el món de la cultura popular i tradicional.

Des de Sallent, es vol retre homenatge a la figura de Jordi Fàbregas per agrair i reconèixer la seva trajectòria professional. Per fer-ho possible, s’ha creat una comissió de persones vinculades a la cultura popular i tradicional que proposin accions al voltant de la figura i la tasca d’en Jordi Fàbregas. En aquesta comissió també participa el cap del Departament de Música Tradicional de l’ESMUC i la Carol Duran, presidenta actual del CAT. En la comissió hi ha representació de tots els partits de l’equip de govern.

L'homenatge tindrà lloc el 25 d'abril i serà la clausura de la Setmana Cultural de Sallent. Constarà de dues parts: la primera part inclourà un acte institucional amb personalitats polítiques i culturals vinculades amb en Jordi Fàbregas que es farà a l'Espai Cultural Fàbrica Vella; la segona part serà una mostra de cultura popular amb la participació de totes les entitats del poble i que tindrà lloc a la Torre del Gas.

Una setmana que per en Jordi Fàbregas hagués estat molt especial, ja que el dia 20 d’abril hagués complert setanta anys i el 23 hagués celebrat el seu sant. El dia 25 d’abril tindrem la família Fàbregas amb nosaltres, la Lola Capdevila, la companya a qui en Jordi sempre anomenava pel magnífic equip que feien, i el seu fill Pol.

Properament es farà públic el programa de diumenge 25 d'abril.

Recordant Jordi Fàbregas

És indiscutible la seva gran tasca com a fundador del CAT, l’any 1993, i director del festival Tradicionàrius, el 1988. Va picar pedra a la recerca de qualsevol grup que pogués estar inclòs dins d’aquest gènere i va organitzar concerts que van permetre posicionar la música tradicional en l’imaginari musical. El CAT (Centre Artesà Tradicionàrius) i el Tradicionàrius van esdevenir la base i el viver fonamental per a la consolidació del folk català. A més, va ser membre de diversos grups com L’Harmònica Brava, Coses, La Murga, Primer Nota o El Pont d’Arcalís. També va ser cabdal en el procés de creació de revistes com Folc i Sons de la Mediterrània i va ser actiu en el Concurs Sons.

Jordi Fàbregas va compondre els balls de Gegants i Capgrossos, a part del Ball dels Gegants de Sallent, però molts altres de diverses poblacions catalanes. Un dels balls més coneguts que ha compost però, és el Ball Nou, que és ni més ni menys que el que ballen els Gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Queda clar que en Jordi Fàbregas, al llarg de la seva carrera, va apostar amb escreix per la dignificació del món geganter, i no hi ha dubte que va ser un músic polifacètic: intèrpret, gestor, director artístic, manager, musicòleg i divulgador, sempre centrat amb la música tradicional de la qual en va ser un ferm defensor. No és en va que el 2020 es decidís concedir-li la Creu de Sant Jordi, tot i que anteriorment ja havia tingut altres reconeixements.

Des d’altres àmbits com el CAT, on Jordi Fàbregas estava profundament vinculat, també s’estan pensant accions. Entenem que a Sallent, un poble que ell estimava profundament, no pot mancar-hi una referència constant per la petjada que hi ha deixat. Això demostra que hi ha una necessitat moral, emocional, social, cultural i pedagògica de realçar la figura de Fàbregas, i així contribuir a que la seva personalitat persisteixi en l’ideari sallentí.