es va celebrar el 20 de desembre i va comptar amb 6 vots a favor d’ERC i 6 en contra per part de Fem Poble i Junts per Sallent.

">

S'aprova el pressupost 2023 del consistori per un import de 13 milions d'euros

Última revisió 16-01-2023 14:55
22/12/2022

El Ple Municipal es va celebrar el 20 de desembre i va comptar amb 6 vots a favor d’ERC i 6 en contra per part de Fem Poble i Junts per Sallent.

Finançar la residència i concentrar esforços en l'atenció a les persones

L’alcalde Oriol Ribalta va fer una primera intervenció per presentar els eixos principals en els quals es basa el pressupost: l’atenció a les persones com a pilar fonamental, les inversions en matèria d’urbanisme, el foment d’un poble actiu en totes les seves vessants i la promoció de poble. En va destacar que aquest pressupost neix amb la congelació d’impostos i amb un objectiu indiscutible, que és el finançament de la primera fase de la residència, amb un import inicial de 4’3 milions d’euros.

La construcció de la residència, tal com també va subratllar la regidora d’Hisenda, Carme Escámez, condiciona el pressupost i fa que s’hagi de prioritzar els elements clau. Oriol Ribalta va posar com a exemple la finalització de l’accés nord de Sallent amb les obres del Carrer Verge del Pilar, les que estan pendents al Passeig Guillem Viñas, el trasllat de l’envelat, la incentivació d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, la construcció de l’skate park o la substitució de l’enllumenat LED al municipi. Un altre dels punts que s’ha contemplat en aquest pressupost és la nova política retributiva del consistori i, en conseqüència, els increments salarials associats.

La regidora Escámez va exposar com es distribueixen econòmicament les partides pressupostàries a partir dels 13 milions d’euros de despesa previstos, comptant que 4’3 d’aquests estan destinats a finançar una part de la residència (mentre que el 2024 l’import de finançament de la residència és de 4’2 milions). Va explicar també que l’equip de govern té la capacitat de fer front a despeses amb ràtio d’endeutament perquè aquesta és baixa, i que la previsió d’endeutament pel 2022 és del 21%, molt per sota del límit legal permès.

Principals apostes del govern

Un cop presentades econòmicament les partides, els regidors i regidores van exposar les línies d’actuació de les seves àrees i els motius pels quals havien apostat per aquestes. La regidora Sílvia Tardà, va assegurar que des de Serveis Socials la seva intenció és “no deixar ningú enrere” i que, per això, és una de les àrees “amb més pressupost”: s’incrementen els ajuts econòmics socials i per aquelles entitats socials que ho requereixen. En l’àrea d’Igualtat també augmenta la inversió perquè les ajudes externes han disminuït i, a més, es durà a terme un programa de cures per a mares treballadores.

En l’àmbit d’Educació, Sílvia Tardà va explicar que hi ha una inversió important per la instal·lació de plaques solars a l’Escola Torres Amat i que, en Infància, Adolescència i Joventut s’augmenta el pressupost inicial per poder realitzar el Casal d’Estiu, ja que es va acabar la licitació. També es preveu poder incorporar una persona a jornada completa, o dues a jornada parcial, a través d’una subvenció per poder dur a terme tasques amb els joves.

En el torn del regidor Diego Miranda, va exposar que en l’àrea d’Esports s’aposta per continuar duent a terme les Caminades per a la gent gran, i així fomentar els hàbits saludables d’aquest sector de població. En l’àrea de Cultura i Festes, a Fàbrica Vella s’ha reduït la partida de programació per poder donar més opcions a les entitats i associacions sallentines perquè puguin utilitzar aquest espai, però “continuarem fent programació estable perquè creiem que és important perquè és un dels pocs llocs on es pot consumir cultura”. Altres accions que el regidor Miranda va destacar són els ajuts a La Palanca, mantenir les subvencions a pràcticament totes les entitats, i afegir dues noves partida econòmiques, una per recolzar l’entitat El Carrilet en l’organització del Carnaval de Sallent i una altra per col·laborar amb la Trobada de la gent gran que se celebrarà el juny de 2023.

Pel que fa a la regidoria de Residència, Neus Solà va explicar que la majoria de despeses s’actualitzen segons l’augment de preus dels subministraments i contracte de serveis, continuant amb l’objectiu d’ “oferir un excel·lent servei als usuaris i usuàries”. També va exposar que, en àrees com les TIC, s’ha pogut reduir la despesa gràcies a l’adquisició d’equipament informàtic per fer la transformació digital de l’administració. Seguint aquesta línia, es farà front a noves accions per automatitzar la il·luminació, la calefacció o els accessos dels equipaments municipals per aconseguir un consum més eficient i sostenible.

Finalment, la regidora Cristina Luna va defensar les accions que es duran a terme en Promoció Econòmica i Ocupació per “encaminar-se al Sallent del futur i estar al costat dels comerços i les empreses”. S’afegeix un apartat per continuar apostant pels nous emprenedors, autònoms i empreses i, en l’àmbit d’ocupació, es volen mantenir els projectes juvenils i obrir-lo a totes les edats, així com potenciar el Servei Local d’Ocupació per atendre particulars i empreses. S’amplien els convenis amb Sallent Comercial i de l'AASS d'empresaris per dinamitzar el comerç local i poder realitzar més intervencions.

Fem Poble considera que són uns pressupostos continuistes

Fem Poble va voler fer un repàs dels pressupostos aprovats al llarg dels quatre anys de legislatura per poder valorar quina ha estat l’evolució de Sallent durant aquest temps. El regidor Guillem Cabra va considerar que eren uns pressupostos “continuistes i de manteniment” que no contemplaven el “Sallent del futur, del 2030”, i quatre anys després constatem “que és una oportunitat perduda”.

En primer lloc, el regidor Cabra va voler esmentar el compromís de tot el plenari, també per part de l’oposició, per treballar perquè la residència fos una realitat el 2023, ja que “era la prioritat número u”. Seguidament, va explicar les principals propostes que Fem Poble ha fet al llarg dels quatre anys perquè asseguren que només se n’ha acceptat dues i “ens quedem amb les ganes de poder treballar amb l’equip de govern” perquè fa falta “un projecte de futur que canviï les dinàmiques de Sallent”.

Alguns exemples de les propostes de Fem Poble són un pla local d’habitatge que permetés adquirir habitatge públic per convertir-lo en social, fer carrils bicis, parcs infantils adaptats a la diversitat, dissenyar un projecte de peatonalització als carrers Cós i Àngel Guimerà, crear un servei cooperatiu de productes locals, destinar partides a projectes participatius, treballar la perspectiva de gènere, municipalitzar el servei de recollida de residus, invertir en polítiques culturals de nova creació o crear un servei municipal per a la piscina.

Junts per Sallent creu que no s’ha planificat el futur del municipi

David Saldoni va començar la intervenció de Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet fent esment del suport que l’oposició ha donat a l’equip de govern per tirar endavant la residència, “és mèrit de tots”. No obstant, va considerar que no “hem avançat amb els temes estrella pel que fa a les inversions”, fent referència als pisos del carrer Bisbe Valls o el projecte de pista coberta del pavelló municipal, per la qual cosa “ens quedem a mitges”, en paraules del regidor Saldoni.

Des de Junts per Sallent, van explicar algunes de les propostes que han fet al llarg dels quatre anys, com per exemple estudiar quin havia de ser el futur del nucli antic, dissenyar el projecte de creixement industrial, ampliar el pla d’activitats per a la gent gran, apostar per estudiar les necessitats del jovent, fer una previsió del futur en l’àmbit esportiu, etc. Si bé celebren els projectes que s’han dut a terme, creuen que “no denoten el futur que podíem albirar al començament de la legislatura” per tal de “planificar conjuntament el futur del municipi”.

La residència, una priorització

En resposta a l’oposició, l’alcalde Oriol Ribalta va afirmar que els projectes que l’oposició havia citat tenen un cost inassolible per a l’Ajuntament i que, a més, “ha estat una legislatura molt difícil per la situació de la COVID-19” que va provocar que s’aturessin alguns projectes. Va afegir que la voluntat del govern municipal ha estat sempre “intentar aplegar les voluntats, necessitats i sensibilitats de tothom” i que, tenint en compte el projecte de la residència, calia prioritzar, amb les renúncies que això implica. En paraules de Ribalta, la residència és la inversió “més gran que es durà a terme en la història moderna d’aquest ajuntament”.

En defensa de les crítiques rebudes per part de l’oposició, Oriol Ribalta va explicar que “no s’ha perdut el temps” pel que fa al projecte de la residència perquè s’ha volgut realitzar sessions amb tothom, amb entitats i grups polítics de manera oberta, per tal d’arribar a un consens. També va fer èmfasi que s’han aconseguit subvencions externes per fer front als projectes, que s’està treballant en el disseny de la zona esportiva, que els resultats del canvi del model de recollida de residus són molt positius i que se segueix millorant en l’eficiència energètica dels habitatges del nucli antic, entre altres.

 

Vídeos

Ple Municipal Extraordinari del dimarts 20 de desembre de 2022