Protecció Civil posa en marxa un sistema d’alertes per emergències al telèfon mòbil, i aquest dijous 27 d'abril es farà una prova a la Catalunya Central i Girona.
Es tracta d’un sistema d’alerta que s’activa als telèfons mòbils de la població afectada per situacions d’emergència greu, accident greu o catàstrofe. El Parlament Europeu i el Consell Europeu imposa l’obligació a tots els països membres de disposar d’aquests sistemes i, des del febrer, se n’està fent difusió a Catalunya.
Aquesta eina enviarà les instruccions sobre com protegir-se en cas d’emergència greu i evitar danys a la població que es troba a la zona afectada a través de notificacions emergents. Són un tipus de missatge que es manté en pantalla fins que es clica a sobre per veure’n el contingut.
Per disposar d’aquesta alerta tan sols cal activar al telèfon mòbil, a l’apartat de configuració, l’opció de recepció de les alertes. Pots consultar més informació en aquest enllaç.
Hi ha mòbils que tenen activada per defecte la recepció de missatges d’avís d’emergència, com són Android amb versió de software 11 o superior i iOs amb versió de software 15.6 o superior.
El 27 d’abril se’n farà una prova a la Catalunya Central i Girona, per la qual cosa t’animem a participar-hi per tal de conèixer com funciona aquesta eina. A més, es podrà respondre una enquesta per tal de valorar aquesta prova.
> Accedeix al tutorial de configuració per activar les alertes
Els missatges s’identifiquen clarament perquè van encapçalats pel text “Alerta de Protecció Civil”, o bé pel text “Alerta presidencial”, en funció de la configuració del dispositiu.
A més, les alertes tenen un so fort i especial que permet identificar-lo de forma única. Aquest so no es pot configurar o modificar i és el mateix per a tots els telèfons mòbils. Quan rebis el missatge també es produirà la notificació per vibració.
Encara que el telèfon estigui bloquejat o en silenci, el missatge sempre emet un so i una vibració estridents. En cas de tenir el mòbil apagat, quan el connectis de nou, rebràs el missatge.
Si necessites més informació, pots accedir a l’apartat web creat per Protecció Civil de la Generalitat.