A l’octubre de l’any passat, Sallent va rebre la visita de dos avaluadors internacionals de la UNESCO per tal de valorar si el territori continuava complint amb els requisits necessaris per formar part de la xarxa de Geoparcs mundials.
Aquest abril es va fer públic que Sallent i la resta d’indrets del Geoparc han passat amb nota aquesta avaluació, i això vol dir que continuaran durant quatre anys més formant part del Geoparc Mundial de la UNESCO.
Un dels reptes i propòsits per aquesta avaluació va ser la visibilització del Geoparc, és a dir, que la gent que visita aquests espais vegi que entra en territori Geoparc. Els avaluadors van destacar positivament que hi hagués dos centres de visitants, un a Sallent i un altre a Montserrat, al funicular de Sant Joan. També van considerar que hi ha implicació i col·laboració per part de tot el territori, ja que diferents entitats i organismes van participar en aquesta avaluació.
En l’informe, els avaluadors proposen diferents accions a realitzar durant els pròxims quatre anys, ja que el 2024 hi haurà una nova revalidació. Algunes recomanacions són enfortir el relat del Geoparc com un indret vinculat històricament al mar, seguir treballant amb el patrimoni geològic, promocionar el Geoparc com una destinació turística sostenible, implicar la xarxa mundial dels Geoparcs i treballar activament amb Geoparc Orígens dels Pirineus Catalans, que enguany també ha obtingut la revalidació.
El procés de revalidació a Sallent es va fer el dijous 7 d’octubre amb una visita a la Casa Torres Amat i al Centre de Visitants del Geoparc CAT, a la Botjosa. Es va mostrar la nova zona museïtzada de la planta soterrània de Torres Amat i, posteriorment, la part noble de la planta superior. Una vegada al CAT, els avaluadors van conèixer de la mà de l’arqueòloga Meritxell Lladó la història geològica de la comarca i van poder apreciar també l’activitat minera al seu voltant.
Un cop feta la revalidació, els avaluadors van generar un informe que va ser discutit pel Consell mundial de Geoparcs de la UNESCO, que va prendre la decisió final i on es van afegir les recomanacions a tenir en compte en els propers 4 anys.
Els Geoparcs mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 169 Geoparcs en 44 països diferents.