En el Ple Municipal Ordinari del 7 de març es van aprovar les bases reguladores de tres línies de subvencions per aquest 2023, es va anunciar la contractació d’una figura de psicòleg/a, es va llegir el Manifest del 8M i es va fer pública una declaració institucional amb motiu dels fets tràgics de Sallent del 21 de febrer.
Els tres partits polítics que conformen el plenari van subscriure una declaració institucional que es va llegir a l’inici del Ple amb motius dels tràgics fets de les dues persones menors de Sallent que van precipitar-se pel balcó de casa seva el 21 de febrer, amb el resultat fatídic de la mort d’una d’elles i l’hospitalització en estat greu de l’altra.
El Ple se celebrava dues setmanes després d’aquest fet, i els regidors i regidores van voler transmetre un missatge de suport, reflexió i consens polític a la població sallentina i a la comunitat educativa. Van mostrar la seva preocupació per la complexitat d’aquest cas i van assegurar que “és moment de fer autocrítica, de reflexionar” sobre quins són els punts febles dels procediments establerts. A més, van fer èmfasi en la necessitat de seguir treballant de manera transversal i integral amb “més recursos i més eines” per tal de poder afrontar “amb més garanties” qualsevol situació de risc.
La declaració va tancar donant el suport a la família de les víctimes i van considerar aquest cas com un punt d’inflexió per “una nova visió i d’un nou escenari per a Sallent” i per a “les futures generacions”.
Al passat Ple Municipal de gener es va anunciar que el consistori sol·licitaria el programa juvenil anomenat Escolta Jove, de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona, que permetria incorporar un/a integrador/a social. No obstant, aquesta premissa es modifica, ja que les bases del programa i l’agreujament de la salut mental en la població juvenil fan que es consideri més adient contractar una figura de psicòleg/a o pedagog/a.
En paraules de la regidora d’Educació i Serveis Socials, Sílvia Tardà, aquesta persona treballarà amb els mateixos objectius que ja s’havien plantejat fa dos mesos: oferir un suport i acompanyament des de l’àrea de Joventut. Serà un vincle entre el consistori i els centres educatius, els quals podran disposar de l’assessorament d’aquesta figura, i es coordinarà amb la dinamitzadora juvenil de l’Ajuntament per si cal realitzar suport a nivell de grup o bé individualitzada.
Tant Junts per Sallent com Fem Poble van coincidir en què és una figura necessària i, en paraules de la regidora Clara Ferrés, “com més recursos tinguem a l’abast, millor”. La regidora Mercè Maseda va afegir que aquest reforç “és de les millors coses que podem fer per al nostre jovent”.
Tal com s’està fent en els darrers anys, el consistori aprova anualment subvencions adreçades a la ciutadania i que estan destinades a diferents finalitats. Una d’elles és per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum en habitatges i petit comerç. El regidor Miquel Estruch va explicar que es vol continuar apostant per a la “construcció d’energia sostenible”, ja que fins ara la rebuda d’aquestes subvencions ha estat molt positiva. Enguany l’import inicial a repartir és de 24.000 euros i es canvia el requisit del mínim de potència, que serà de 2.5 kWh, per evitar que “per posar una sola placa es rebin molts diners”. També es requerirà que la persona que demana la subvenció estigui empadronada a la llar en qüestió.
El regidor Guillem Cabra de Fem Poble va considerar que l’import inicial és just perquè “ens quedarem curts veient els números de les anteriors convocatòries”. També va afegir que caldria crear una comissió energètica local per facilitar la participació i treballar “de manera més democràtica i horitzontal” en qüestions d’energia renovable.
Una altra línia de subvencions és per impulsar l’emprenedoria al municipi de Sallent. La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Luna, va explicar que la intenció és premiar aquelles “persones que vulguin posar en marxa el seu negoci a Sallent i així fomentar l’economia local”. El màxim subvencionable és de 2.000 euros per a despeses com l’import de taxes per a l’obertura dels establiments, la concessió de llicències, els impostos de construcció, el lloguer, etc.
En el mateix àmbit, també es van aprovar els ajuts per fomentar la contractació laboral per part de les empreses sallentines o entitats sense ànim de lucre a persones que estiguin en situació d’atur o resideixin a Sallent. En paraules de la regidora Cristina Luna, aquestes ajudes “han tingut una bona rebuda i cal continuar ajudant i recolzant la contractació laboral al nostre municipi”. Pròximament es publicaran les bases reguladores a www.sallent.cat
El Ple va aprovar declarar la Fàbrica de Cal Sala com a Bé Cultural d’Interès Local. Situada al passatge Martí Arau, es tracta d’un important conjunt històric i és un dels edificis més característics del municipi. La regidora Neus Solà va explicar que aquesta proposta va en línia amb el “compromís del manteniment del patrimoni cultural del nucli històric de la Vila”. D’aquesta manera es podrà obtenir la catalogació necessària per treballar “en la seva conservació” i accedir a subvencions i ajuts “necessaris per dur-hi a terme actuacions”.
Per part de Fem Poble, la regidora Clara Ferrés va assegurar que “preservar el nostre patrimoni és la base per no oblidar d’allà on venim” i va subratllar la necessitat de protegir l’edifici per recuperar-lo i “omplir-lo de vida i activitat”, a banda de plantejar-se cap on es vol encaminar el futur de Cal Sala.
En la intervenció de Junts per Sallent, el regidor David Saldoni va fer un repàs de l’evolució d’aquest complex, explicant les actuacions que s’hi ha dut a terme al llargs dels anys, i va preguntar a l’equip de govern d’ERC a quins usos es destinarà l’edifici. També va subratllar que és important “protegir aquest edifici i començar una negociació per saber com es pot mantenir en bones condicions”.
L’alcalde Oriol Ribalta va explicar que la prioritat de l’equip de govern és iniciar les negociacions amb la propietat de l’edifici, INCASÒL, amb la intenció de mantenir-hi els mateixos usos que actualment: un espai per a la Brigada municipal i serveis i una altra part destinada a emmagatzematge.
En aquesta mateixa línia, el Ple també va aprovar per unanimitat la bonificació del 95% de l’ICIO per a la reparació de la coberta del gimnàs de l’Escola Torres Amat de Sallent, obres que van ser declarades d’especial interès o utilitat municipal.
El regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, va anunciar que cal dur a terme una modificació del Pla general urbanístic, el POUM, per tal de poder actuar al sector del carrer Gavarresa, sota el carrer Sant Ramon de Cabrianes. Amb aquesta modificació, es podrà iniciar un estudi de les característiques urbanístiques del sector i valorar quines actuacions s’hi poden fer, ja que actualment els usos són restringits.
Els grups de l’oposició van voler saber si hi ha algun interès en desenvolupar urbanísticament aquesta zona, ja que, en paraules de David Saldoni de Junts per Sallent, a l’informe “hi ha un seguit de coses que mostren una voluntat darrera”. El regidor Miquel Estruch va respondre que efectivament es tracta d’una iniciativa privada i que permetrà estudiar com es podrien dur a terme habitatges en aquesta zona. El regidor va avisar que el procediment serà llarg: “pot tardar sis mesos o pot tardar un any i mig, dependrà de si hi ha al·legacions i de la rapidesa dels informes”.
Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, les regidores del plenari van llegir conjuntament la Declaració Institucional del Departament d’Igualtat i Feminismes. Aquesta declaració reclama la “normalitat feminista” i es mostra contrària a qualsevol sistema d’opressió contra les dones i els seus drets. A més, anima a no normalitzar “les desigualtats, les discriminacions i les violències que condicionen” la vida de les dones.
Un altre dels punts del Ple va ser l’aprovació del nou reglament del Servei d’Arxiu Municipal, que era del 2018 i que ara s’ha hagut d’actualitzar per tal d’incorporar els canvis legislatius produïts durant els darrers anys.
Pel que fa a l’àrea d’Hisenda, la regidora Carme Escámez, va donar compte de les xifres de morositat del quart trimestre de 2022. El nombre de pagaments realitzats van ser un total de 1.139 (un import d’1’2 milions d’euros aproximadament) i el període mitjà de pagament va ser de 8,16 dies.