Gran participació en la segona edició del Frikibingo Rosie a Sallent

Última revisió 11-04-2023 14:03
11/04/2023

El 28 de març van visitar la Fàbrica Vella 57 alumnes de 1r d'ESO de l'Institut INS Llobregat de Sallent i també 94 alumnes de l'Institut Lacetània de Manresa.

El 2022 es va realitzar la primera edició per a l'alumnat de l'INS de Sallent, però en aquesta ocasió s'ha volgut estendre la proposta a altres instituts, ja que es van fer reunions amb diferents centres de secundària del Bages que van mostrar molt interès en la proposta.

Malgrat això, degut a què el curs escolar ja havia començat i, en conseqüència, el calendari de sortides ja estava programat, només l’Institut Lacetània de Manresa ha pogut formar-ne part.

La responsable de Fàbrica Vella, Ruth Matalama, assegura que “esperem que la proposta prosperi de cara a futures edicions i que altres centres es puguin sumar a la iniciativa i ho entenguin com una activitat lúdica però, per damunt de tot, pedagògica”.

El Frikibingo Rosie

El servei educatiu que des de l’Espai Cultural Fàbrica Vella s’ofereix als centres de secundària és un espectacle inèdit que resulta de la coproducció amb el Frikibingo.

En què consisteix? A través de la música i l'ús de les tecnologies es fomenta la coeducació i l’esperit crític sobre el contingut de les lletres d’algunes de les cançons més conegudes pel públic juvenil.

L'objectiu és proporcionar eines al jovent per reflexionar sobre la música des d’una perspectiva de gènere i per a ajudar en la prevenció d’actituds i estereotips sexistes que puguin derivar en futurs actes de violència. Es tracta que sigui sense censura ni prohibicions, sinó a través de la pedagogia.

El factor més important en aquesta activitat, la música, és una eina de socialització que és molt propera entre els i les joves i que pot tenir tant efectes positius com negatius. El secret? Posar-la a mans de l'educació i la pedagogia per poder qüestionar quin ha de ser el seu paper pel que fa a la perspectiva de gènere, precisament per poder evitar aquests actes de violència masclista.

Amb aquesta activitat es pretén visibilitzar que les cançons provoquen o incentiven actituds i estereotips sexistes. I, el més greu, que aquesta normalització impedeix la detecció de missatges nocius a nivell emotiu.

Per tant, desvetllar un esperit crític és un dels objectius principals d'aquest servei educatiu que s'adreça, precisament, a un públic amb una edat en què tot just comença a formar-se la seva identitat personal.

El bingo

Com qualsevol bingo són essencials els gomets i els cartrons per poder completar-lo i esdevenir-ne guanyador o guanyadora. Per tal d’acostar-se més al públic jove, s’utilitzen aplicacions  per a telèfons mòbils a través de les quals els i les joves reflexionin sobre aquests actes.

En aquesta edició es van repartir premis, com ara uns vals per anar a comprar material escolar a la Llibreria Espill del poble.

Des de l’Àrea de Cultura, ressalten l'actitud respectuosa alhora que participativa dels i les adolescents davant d’una proposta que compleix tots els requisits necessaris per ser atractiva pel jovent.