La situació d'excepcionalitat provocada per la crisi sanitària del coronavirus i les conseqüències que aquesta té en la societat i l'economia, obliga a l'Ajuntament de Sallent a prendre mesures excepcionals per pal·liar els efectes d'una eventual crisi econòmica i social a gent treballadora, comerços, autònoms, petites empreses i persones més vulnerables.
El pla de xoc és resultat del treball conjunt entre les tres formacions municipals, ERC Sallent, Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet i Fem poble, on s'han valorat i recollit les propostes de cada grup per aconseguir votar unànimement el document. En aquest sentit, es seguirà treballant en aquestes mesures de forma conjunta i en les futures que vinguin per tal de pal·liar els efectes econòmics i socials que pugui tenir la crisi sanitària del COVID-19. Les línies principals d'actuació del pla de xoc són l'atenció a persones vulnerables, combatre la pobresa i desigualtats, potenciar la salut i el benestar, reactivar l'economia local o fomentar el treball digne, entre d'altres.
Pel que fa a les mesures socials que contempla el pla de xoc municipal, l'objectiu principal de l'àrea de serveis socials és vetllar perquè “totes les persones afectades per la crisi puguin tenir accés a les ajudes necessàries per garantir que tothom que ho necessiti rebi l'ajuda corresponent”. En aquest sentit, s'ampliaran les ajudes econòmiques i es faran els esforços necessaris per poder atendre totes les demandes de persones i famílies en situació de vulnerabilitat. També es fa un seguiment setmanal via telèfon a totes les persones majors de 65 anys per detectar necessitats i atendre-les. El pla també preveu reforçar el Servei d'Atenció Domiciliària si creix la demanda, així com reforçar els mecanismes per detectar casos de violència masclista i eradicar aquesta xacra.
L'Ajuntament de Sallent, a través de serveis socials, contempla fer un seguiment per garantir que no es produeix cap desnonament al municipi, així com cap tall de subministrament bàsic (llum, aigua o gas).
En l'àmbit educatiu, s'ha previst convocar un Consell Escolar Municipal per debatre els efectes de la crisi i poder trobar línies de treball conjuntes per encarar l'estiu i l'inici del curs escolar del setembre. Des de l'àrea de Joventut s'està treballant per preparar un casal d'estiu si la situació ho permet, i contempla bonificacions per aquelles famílies amb dificultats econòmiques arran de la crisi. A més, s'obriran punts de connexió a internet als equipaments municipals i es difondrà la xarxa comuna i lliure guifi.net per a cases particulars.
Les mesures socials del pla de xoc també té un apartat per la cultura, que contempla reprogramar tots els actes de Fàbrica Vella a partir del setembre i potenciar les companyies i artistes locals, programant les seves actuacions en festes i esdeveniments.
Un dels primers objectius de les mesures econòmiques d'aquest pla de xoc és la reactivació del mercat local. En aquest sentit, el consistori ha acordat la creació de l'Oficina d'Assessorament per la Crisi de la COVID-19, ubicada al Viver d'Empreses, i que oferirà serveis d'assessorament a treballadors, famílies, autònoms, comerços o microempreses, gestionarà demandes d'ocupació, impulsarà el pla de reconversions de negoci o generar programes de formació per a persones en situació d'atur, entre d'altres.
Es calculen, a més, que un total de 400 professionals els afectarà aquesta crisi econòmica. Per això, i amb l'objectiu de garantir la supervivència de PiMES i autònoms, s'han condicionat uns ajuts econòmics i d'ocupació per imports que oscil·len entre els 1.000€ i els 60.000€ per mantenir el teixit productiu i econòmic local protegit.
Tanmateix, i com es va anunciar fa una setmana, s'ha decidit prorrogar els terminis de pagament dels impostos i taxes de forma esglaonada per tal d'evitar que no hi hagi una pressió fiscal molt forta sobre el contribuent a final d'any i poder donar liquiditat a les persones.