La diada rememora la decisió històrica de l’Organització Mundial de la Salut, ara fa trenta-cinc anys, de retirar l’homosexualitat de la classificació internacional de malalties mentals. Aquesta fita va significar un punt d’inflexió fonamental en la despatologització de les orientacions sexuals i un pas endavant en la lluita contra els estigmes, prejudicis i violències que continuen patint les persones LGBTI+ arreu del món.
Tanmateix, en molts països, l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere encara són motiu de persecució legal, amb penes que poden incloure empresonament, tortura o fins i tot la pena de mort. A més, en nombroses societats, les persones LGBTI+ continuen sent objecte d’exclusió i discriminació social. La creixent onada de polítiques reaccionàries a nivell global –com la prohibició de manifestacions de l’Orgull, la negació de les identitats trans, o l’eliminació de la filiació de mares no gestants en parelles lesbianes– ens recorda que cap dret pot donar-se per garantit si no es defensa activament.
A Catalunya, malgrat els avenços assolits en els darrers anys en matèria de drets i igualtat, l'LGBTI-fòbia persisteix en diferents àmbits de la societat, vulnerant els drets fonamentals de les persones LGBTI+. El 2024, Catalunya ha registrat un augment preocupant de les denúncies per LGBTI-fòbia.
Així, condemnem totes les violències, les actituds de rebuig, prejudici i hostilitat envers les persones LGBTI+. Reafirmem el compromís amb el reconeixement de la diversitat i la igualtat, valors essencials en una societat democràtica i plural. I fem una crida a tots els poders públics, institucions, entitats, col·lectius i al conjunt de la ciutadania per treballar activament en la prevenció i l’erradicació de qualsevol forma de discriminació i violència i per garantir que els drets de les persones LGBTI+ siguin exercits i protegits de manera col·lectiva i efectiva.
A més a més, l'Ajuntament de Sallent ha penjat al balcó de l'edifici consistorial la bandera LGBTI+ i la bandera trans com a mostra de visibilització i respecte pel col·lectiu LGBTI+.
El Consell Comarcal del Bages disposa del Servei d’Atenció Integral LGTBI per assessorar-vos o concertar formació específica en diversitat afectiva, sexual i de gènere. La sol·licitud es pot realitzar al telèfon 93 693 03 63 o al correu electrònic: sai@ccbages.cat.
L’horari d’atenció del SAI és de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 2 de la tarda i dilluns a la tarda de 2/4 de 4 a les 6. Ubicat a la Muralla de Sant Domènec, 24 de Manresa.