Sallent reivindica alliberar-se de la pressió estètica durant el 8M

Última revisió 11-03-2024 09:05
11/03/2024

Sallent ha commemorat el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb un conjunt d'activitats i accions reivindicatives.

La jornada ha començat amb la lectura del manifest de l’associació Adona’t, que ha reunit desenes de persones a les 12 del migdia a la plaça de la Vila, amb l’assistència de veïnes i veïns, personal treballador de l’Ajuntament i membres de l’equip de govern i l’oposició. 

La lectura del manifest ha anat a càrrec de l’associació Adona’t, la qual ha posat el focus en la pressió estètica que pateixen les dones. El text ha denunciat situacions quotidianes on les dones viuen aquest tipus de violència i ha reivindicat l’estima cap al propi cos:

“Constantment se’ns està recordant que el nostre cos, en el seu estat natural, no és acceptable i que l’hem de modificar. Ningú no té dret a opinar sobre els nostres cossos. No hem de dependre del què diran quan algú ens miri.

Estimem els nostres cossos tal com els tenim, acceptem les característiques que ens defineixen i que ens donen identitat. No les vulguem emmascarar per assemblar-nos a un patró establert de forma que només ens farà esclaves i ens arruïnarà la vida.

Nosaltres decidirem com ens vestirem i quan ens arreglarem, pintarem, cuidarem o tenyirem. No per imperatiu legal, sinó com un element de plaer, de divertiment i d’acceptació de nosaltres mateixes”, ha reivindicat el manifest.

La jornada del 8M també s'ha viscut a la residència municipal Sant Bernat, amb la concentració del personal treballador i persones usuàries a l’exterior de l’espai per la lectura d’un manifest reivindicatiu.

A l’Institut Llobregat, l’àrea de Joventut de l’Ajuntament ha dinamitzat una activitat de sensibilització i reflexió sobre la pressió estètica. S’ha realitzat en el marc del Punt Pati amb tot l’alumnat que hi ha volgut participar.

Tots els centres educatius de Sallent, el centre ocupacional d’Ampans i diversos veïns i veïnes han participat en la campanya del 8M pintant mans de color lila i exposant-les en espais visibles del municipi.

L’espai juvenil la Kseta ha realitzat el taller “Hola menarquia, hola espermaquia”, parlant sobre l’arribada de la menstruació i la primera ejaculació dels adolescents, amb l’objectiu que el jovent comprengui els canvis corporals associats a la pubertat i se sentin més còmodes amb els seus cossos i processos biològics.

També s’ha fet la visita guiada “Sallent en clau de dona”. Un recorregut urbà per explicar la història de diverses dones rellevants del municipi.

Per la seva banda, el públic familiar ha pogut gaudir de l’espectacle basat en l’àlbum il·lustrat “Libel·lulina, 8 històries de dones que defensen la vida del planeta”, a la biblioteca municipal.

Els actes del 8M han conclòs aquest dissabte amb el monòleg de Xènia Sellarés. Una representació còmica, dinàmica i amb ritme que exposa una situació un pèl incòmoda que experimenten sovint moltes dones en les seves visites al ginecòleg. Seguidament, s'ha projectat la pel·lícula Sufragistes, basada en la vida de Maud Watts, una dona de classe treballadora a l'Anglaterra dels inicis de la Primera Guerra Mundial que s'incorpora al moviment sufragista. L'activitat, organitzada per l'associació Adona't, ha tingut lloc a la Fàbrica Vella.

Exposició "Una mirada femenina"

La biblioteca municipal Sant Antoni Maria Claret acollirà l'exposició "Una mirada femenina" fins al 22 de març. Es tracta d’una mostra de llibres que reivindiquen el paper de la dona en la història i en diferents disciplines artístiques i esportives. Totes aquelles persones que s'emportin un llibre en préstec de temàtica feminista, rebran una bossa lila de regal.

Organització de la diada del 8M

Les activitats al voltant del 8M han estat organitzades des de l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sallent i l'associació per la igualtat Adona't, amb la col·laboració de la Fàbrica Vella, la biblioteca municipal de Sallent, Ràdio Sallent, el Consell Comarcal del Bages i la Diputació de Barcelona.