La Llançadora estrena el seu primer espectacle el 18 de juny

Última revisió 31-05-2022 09:35
30/05/2022

El mes de maig es va presentar a la premsa el projecte La Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, i es va anunciar que Fàbrica Vella és l’escenari escollit per representar-hi el primer espectacle, Fiblades. Serà el pròxim 18 de juny a les 6 de la tarda.

Reserva les teves entrades a fabricavella.sallent.cat

Pots veure el vídeo de presentació al canal de YouTube de l’Ajuntament de Sallent.

La Llançadora està formada per l’Esbart Sant Jordi de Gironella, l’Esbart Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent. Es tracta d’una proposta innovadora dins el sector dels esbarts perquè pren la dansa d’arrel i la cultura popular com a eina per a generar un retorn a les persones i el territori.

Amb la intenció de compartir, La Llançadora proporciona un nou context on el treball transversal com a xarxa és la manera d’entendre els vincles i apropa a les noves estratègies culturals i socials que reclama l’actualitat.

Fiblades, l’estrena

El primer espectacle que porta per títol Fiblades parla del llegat tèxtil que comparteixen les tres poblacions, i de les colònies que, a la llera del Llobregat, van marcar la història de la indústria tèxtil catalana, abordant temes com l’explotació laboral, el paper de la dona i l’abús de poder. Un relat real i sincer de les històries que han quedat oblidades o soterrades en la por, la misèria i el silenci.

Aquest espectacle compta amb el suport de la Fira Mediterrània de Manresa i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

L’espectacle Fiblades es podrà veure també el dijous 25 d’agost al Festival Ésdansa de Les Preses (La Garrotxa), el 22 d’octubre a Navàs, i el 3 de juny de 2023 a Gironella per tancar la gira.

Valoracions de la presentació

Segons Núria Hontecillas, directora artística del projecte, “és un honor encapçalar el projecte i després de moltes hores, de recerca i treball intern, veure la llum d’un projecte que il·lusiona a tots els membres que formen part dels 3 esbarts que tiren endavant la iniciativa”. El projecte, com explicava Hontecillas, té vocació de futur i ja estan pensant projectes nous que puguin encaixar dins de la filosofia del projecte de La Llançadora.

Així mateix, el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, va explicar que Fiblades està emmarcat dins del Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel, una proposta de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa, amb la complicitat i el suport de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, els festivals Ésdansa i Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio.

Finalment, els regidors de Cultura dels municipis que donen suport al projecte, Diego Miranda de Sallent, David Riba de Navàs i Lluís Vall de Gironella van coincidir en destacar la complicitat dels tres consistoris en aquesta iniciativa, reivindicar el patrimoni comú dels municipis (en aquest cas, el tèxtil) i que el producte final fa aflorar emocions i vivències a través de la dansa.