L'Ajuntament de Sallent celebra la Setmana de la Mobilitat

Última revisió 15-09-2021 12:56
15/09/2021

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. Així també, pretén visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

Sallent ha organitzat diverses activitats dirigides a tots els públics, com un circuit de pump track que estarà situat durant tota la setmana al Parc Pere Sallés, un laboratori de lectura i un taller de cistelles per a bicicletes (divendres 17), una pedalada nocturna (divendres 17), una pedalada urbana (dissabte 18), una exhibició tècnica i domini de BTT (diumenge 19), entre altres.

Consulta el programa aquí.

Quatre eixos centrals

Amb el lema Fes salut. Mou-te de manera sostenible i en línia amb el tema d'aquest any, Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible, la Setmana del 2021 vol incidir en quatre temes: la salut mental, la salut física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19.

No és una coincidència que la salut mental sigui un tema prioritari, ja que la Setmana Europea de la Mobilitat vol centrar-se en l'estreta relació que hi ha entre la salut mental i la mobilitat urbana, un tema que ha esdevingut especialment  important durant la pandèmia.

Un altre punt prioritari és la salut física, que inclou l'impacte de la contaminació acústica i atmosfèrica, i els beneficis que suposa tenir una mobilitat activa.

En l'àmbit de la seguretat en el transport es vol incidir en millores com són la integració de persones amb mobilitat reduïda i l'aplicació de mesures de seguretat viària a l'entorn urbà.

També es vol destacar la resposta de les administracions davant la COVID-19, i centrar-se en els aspectes positius de la pandèmia en la mobilitat urbana i la importància de restablir la confiança en el transport públic.

Objectius

Els objectius principals de la Setmana Europea de la Mobilitat són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Per seguir l’actualitat, visita’ns al nostre Instagram @somsallentFacebook @ajsallent.