L'Esbart Vila de Sallent i l'Ajuntament firmen un conveni de col·laboració

Última revisió 16-03-2023 10:37
19/04/2022

L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, i la presidenta de l’Associació Esbart Vila de Sallent, Núria Hontecillas, van signar un acord de col·laboració per tal de donar suport a les tasques de l’organització.

Enguany, el conveni entre ambdues parts vol recolzar la participació a dos projectes: La Llançadora, format per tres esbarts de la Catalunya Central (Gironella, Navàs i Sallent), i el Toc d’Enramada, ball que s’estrena per la Festa de les Enramades i que inaugura el dijous de Corpus.

Els principals objectius de l’Esbart Vila de Sallent són crear un espai on posar en comú la feina que es fa amb la dansa d’arrel i els esbarts; oferir un espai de difusió per mostrar la tasca duta a terme; disposar d’un context on innovar, dialogar i crear noves propostes; donar oportunitats a noves formacions; mostrar el context general de la dansa tradicional; i situar Sallent com a capital de la dansa tradicional a la Catalunya Central.

A banda d’això, l’Esbart Vila de Sallent vol fomentar la dansa tradicional catalana com a llenguatge expressiu de la nostra identitat, ser un pont d’enllaç entre diverses entitats del poble, investigar en el recull de danses que hi ha a l’abast i recuperar-les, crear en l’àmbit de la dansa tradicional a través de noves coreografies, ser un espai de referència per al diàleg, interpretació i investigació de la dansa tradicional i la cultura en general i ser un espai social on poder compartir vivències i vincles a través de la dansa.

Sobre els projectes de l’Esbart

La Llançadora (Xarxa de dansa d'arrel de la Catalunya Central) és un projecte format per la unió entre tres esbarts de la Catalunya Central (Gironella, Navàs i Sallent) que comparteix la llera del Riu Llobregat i el seu llegat tèxtil. Amb aquesta unió es teixeixen noves oportunitats de transformació, de creixement i d’impacte cap als nostres pobles i el territori.

Pel que fa al Toc d’Enramada, és un ball que s’estrena per la Festa de les Enramades, inaugurades el dijous de Corpus. Es tracta d’una dansa popular amb la qual es ret homenatge a qui fa possible que es mantingui la tradició. El ball és interpretat per la xaranga Músics de Sallent i dels i les membres de l'Escola Municipal de Música Cal Moliner, dansa en la inauguració de cadascun dels carrers guarnits. La peça s'inicia amb un ball en parella amb to de festeig i la corranda dona pas a un galop d'entrada al carrer.