Taxa justa de residus

 

A partir de l’any 2025, tots els municipis hauran de tenir taxa diferenciada i no deficitària de residus que permeti implantar una taxa justa segons el comportament de cada llar en la gestió de residus. Sallent, conjuntament amb el Consorci del Bages per a la gestió de residus, implantarà aquest nou sistema a partir del 2024.

COM M’AFECTARÀ?

La taxa justa es veurà reflectida al rebut d’escombraries que cada llar paga cada any. Les llars que facin ús del sistema de contenidors tancats tindran bonificacions i les que no en facin, pagaran un rebut més elevat.

QUANT HAURÉ DE PAGAR?

El rebut d’escombraries anual pot anar entre els 110 i els 165 euros, segons l’ús que es faci del sistema de contenidors tancats (veure gràfic).

La part fixa del rebut d’escombraries es cobrarà en els mateixos terminis que cada any. A finals d’any, es cobrarà la part variable a les llars que tinguin penalització.

COM SE SAP SI FAIG UN BON ÚS DEL SISTEMA?

Quan es va implantar el sistema de contenidors tancats, el Consorci del Bages per a la gestió de residus ja va preveure l’aplicació de taxa justa als pobles que el van implantar. Amb les dades d’obertura dels contenidors d’orgànica i de resta (que van amb targeta), es pot comptabilitzar i analitzar si una llar fa una correcta utilització del sistema de contenidors tancats.

En aquesta prova pilot s’han agafat uns llindars mínims i es considera que participen del sistema les llars que, durant un any, obren, com a mínim, 6 dies el contenidor de resta (perquè hi ha alguns residus que és inevitable generar com a resta: pols d’escombrar, per exemple) i 30 dies el d’orgànica.

ÉS UNA TAXA PER GENERACIÓ?

No. No es bonifica les llars que produeixen menys residus, sinó que és una taxa justa per participació, és a dir, les famílies que utilitzin correctament el sistema de contenidors tancats i separin els residus a casa pagaran menys que les que no ho facin.

I SI TINC UNA CASA BUIDA O UNA SEGONA RESIDÈNCIA?

Tindran les mateixes condicions que la resta de llars. El sistema de recollida s’ha de dimensionar segons el total d’habitatges del municipi i, per tant, s’espera la participació del sistema de tots els habitatges. La taxa justa a Sallent només permet aplicar la taxa per participació (no pas per generació).

QUÈ PASSA SI TINC LLOGATERS?

És molt important que els recordis la necessitat de participar del sistema perquè el rebut d’escombraries que t’arribarà dependrà de si les persones llogateres fan ús del model de contenidors tancats. Si no l’utilitzen, tindràs penalització.

S’APLICARÀ A TOTHOM?

De moment, aquest nou sistema de taxes d’escombraries s’aplicarà només a les llars domèstiques, a les famílies. En queden excloses les activitats econòmiques i els solars. Però en un futur s’ampliarà també a establiments i comerços.

PER A QUÈ SERVEIX LA TAXA JUSTA?

Preveiem que la taxa justa augmenti entre 3 i 5 punts la recollida selectiva a Sallent, perquè hi haurà una part de la ciutadania que encara no està fent una bona gestió dels residus que canviarà els hàbits per optar a les bonificacions.

COM PUC TENIR BONIFICACIÓ?

  • Separant bé els residus a la llar: orgànica, envasos, vidre i paper/cartró han d’anar al seu contenidor corresponent.
  • El contenidor de resta (el gris) s’obre amb targeta i només un dia a la setmana. Hi han d’anar pocs residus si separes correctament a casa. Només aquells que no es poden valoritzar ni reciclar: burilles, compreses, bolquers, pols d’escombrar, cotó fluix, bolígrafs, llapis usats, fregalls, cendres de llar de foc, sorres de gats...
  • Al contenidor d’orgànica pots dipositar-hi residus orgànics (restes de menjar i petites restes de poda). Sempre que ho necessitis, però recorda que estan tancats i hauràs d’obrir amb la targeta o el mòbil.
  • Mobles, electrodomèstics vells, joguines, cables, etc. han d’anar a la deixalleria. Poden anar a la fixa o, si són de mida petita, també a la mòbil. En cas que tinguis voluminosos grans que no pots transportar, truca al 605 33 28 40 per concertar la recollida a domicili.

Si tens dubtes sobre el sistema de contenidors tancats, si has perdut la targeta, si canvies de domicili i necessites noves targetes, si generes molts bolquers a casa, etc., contacta amb el 605 33 28 40.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 03-04-2024 09:23